Pohled diabetiků po transplantaci ledviny a pankreatu a ledviny na změnu kvality života - Bartoš, Vladimír; Kožnarová, Radomíra; Saudek, F; Hrachovinová, Tamara; Lánská, Věra (Aktuality v nefrologii, 1997)
U 32 diabetiků se selháním ledvin, u kterých byla v letech 1985-1991 provedena transplantace pankreatu a ledviny (n=12) a samotné ledviny (n=23) byla formou dotazníku zjištována kvalita života se zaměřením na jejich pocitové hodnoty. Před transplantací byla zjištěna diabetická polyneuropatie ve 100% u obou skupin příjemců, proliferativní retinopatie v 91,7 resp. v 69,5%, ischemická choroba srdeční v 16,6 resp. v 17,A%. Převážná většina příjemcú v obou skupinách hodnotila jako lepší využití volného času a radost ze života. Partnerské vztahy se výrazně neměnily, sexuální aktivita se významně zvýšila a o byla vyšší u příjemců pankreatu a ledviny než samotné ledviny. Souhlas s případnou opakovanou transplantací vyjádřilo 75% příjemců pankreatu a ledviny a 86% příjemců samotné ledviny.
Keywords: Kidney Transplantation; průzkumy a dotazníky; Diabetes Mellitus; Pancreas Transplantation; Surveys and Questionnaires; transplantace slinivky břišní; Acute Kidney Injury; transplantace ledvin; Humans; akutní poškození ledvin; diabetes mellitus; lidé; kvalita života; Quality of Life