Dlouhodobé výsledky pars plana vitrektomie a silikonového oleje u obrovských trhlin sítnice dětského věku - Karel, Ivan; Michaličková, Marcela; Kuthan, Pavel (Česká a slovenská oftalmologie, 1997)
Pars plana vitrektomie (PPV) s implantací silikonového oleje (ISO) byla provedela pro obrovské trhliny sítnice (OT) u 24 očí 22 dětí ve věku od 6 do 15 let. U 15 očí 13 dětí šlo o idiopatické OT (71 %), u 9 očí (29 %) předcházel vzniku OT přímý Úraz, kontuze u 5 očí a perforující poranění u 4 očí. Nemocní byli sledováni po operaci 24 -132 měsíců, průměrně 55 měsíců. Konečný anatomický úspěch s přiloženou makulou a funkční úspěch se zrakovou ostrostí 0,02 a lepší byly dosaženy u 18 oci (75 %). Výsledky nezávisely na velikosti OT a byly lepší u poúrazových než idiopatických OT. Úspěšnost operace klesala z 82 % po 2 letech a 79 % po 3 letech na 45 % po 5 a více letech. Silikonový olej byl odstraněn u 13 očí (46 %). Z nich u 4 OČÍ (31 %) odchlípení sítnice recidivovalo a u 2 očí (15 %) byla recidíva odchlípení příčinou konečného neúspěchu. PPV s ISO byla u OT vysoce účinnou operací. Proliferativní vitreoretinopatie byla hlavní příčinou operačních neúspěchů a čas¬ tou překážkou pro odstranění silikonového oleje z oka. Dispenzarizace, profylaktická kryopexe a včasná diagnóza jsou hlavními předpoklady zlepšení diagnózy a výsledků u OT dětského věku.
Keywords: Vitrectomy; Retinal Perforations; pars planitis; Silicone Oils; retina; odchlípení sítnice; lidé; Retinal Detachment; Child; vitrektomie; dítě; silikonové oleje; Pars Planitis; perforace sítnice; Retina; Humans