Hodnocení přípravku klaritromycin (Klacid) v léčbě akutních infekcí dýchacích cest - Vyhnánková, Ludmila (Praktický lékař, 1997)
Klinická studie zahrnovala 82 dětských a 243 dospělých ambulantních pacientů s následujícími diagnózami: Otitis media acuta, sinusitis acuta, pharyngitis acuta, tonsilitis acuta, pneumonic, brochitis acuta a akútni exacerbace chronické bronchitídy. Pacienti byli léčeni přípravkem klaritromycin ve formě suspenze a tablet, průměrná doba léčby byla 7,36 dne u dětí a 7,2 dne u dospělých. Sledovali jsme úspěšnost léčby a toleranci léku. Celková úspěšnost léčby byla u dětí 97,5%, u dospělých 98,7%. tolerance velmi dobrá a dobrá byla u dětí v 97,5 % u dospělých v 96,5 %. Nežádoucí vedlejší účinky se vyskytly u 1,2 % dětských pacientů a 0,82 % dospělých. Klaritromycin se osvědčil v ambulantní léčbě akutních respiračních infekcí u dětí i u dospělých.
Keywords: farmakoterapie; Child; Drug Therapy; dospělí; Humans; infekce dýchací soustavy; Adult; Respiratory Tract Infections; dítě; lidé