Zdraví a psychická pohoda obyvatel v okolí atomové elektrárny Dukovany. 1. Úmrtnost - Kotulán, Jaroslav; Smékal, V; Roth, Z; Petlan, I (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 1997)
Ke zjištění případných vlivů energetické soustavy Dukovany-Dalešice (EDU) na zdraví okolního obyvatelstva byly hodnoceny ukazatele tělesného zdraví a projevy narušení psychické pohody. V této první části našeho sdělení referujeme o úmrtnosti. Ke studiu ukazatelů zdravotního stavu byly vybrány čtyři „exponované" oblasti a pět oblastí srovnávacích. V uvedených oblastech byly mj. vypočteny a srovnávány věkově standardizované ukazatele úmrtnosti za období 1986 - 1994, a to celková úmrtnost, úmrtnost na srdečně cévní choroby a na zhoubné nádory, úmrtnost v produktivním věku (opět celkem, na srdeční cévní choroby a na zhoubné nádory) a „ztracené roky potenciálního života". V těchto ukazatelích nebyly nalezeny žádné známky nepříznivého vlivu EDU. Nejvíce exponované oblasti u žádné ze zkoumaných subpopulací a v žádném aspektu nevykázaly vyšší úmrtnost než oblasti srovnávací. Ve všech hodnocených aspektech (všechny věkové skupiny, produktivní věk, všechny diagnózy, srdečně cévní nemoci, zhoubné nádory, ztracené roky) se naopak často vyskytovaly populační skupiny, v nichž byla ve srovnávacích oblastech úmrtnost vyšší. Mezi oběma zónami exponované oblasti (bližší a vzdálenější) většinou nebyl v ukazatelích úmrtnosti statisticky významný rozdíl. Pokud se objevil (úmrtnost všech věkových skupin na všechny diagnózy a na srdečně cévní nemoci), byly ukazatele vždy horší ve vzdálenější oblasti než v oblasti situované v nejbližším sousedství EDU. jištěné rozdíly v úmrtnosti tedy nemají vztah k atomové elektrárně, mají jiné příčiny.
Keywords: atomové reaktory; Male; Nuclear Reactors; ukazatele zdravotního stavu; jaderná energie; Mortality; Česká republika; Child; Mental Health; statistika jako téma; dítě; Adult; dospělí; duševní zdraví; mužské pohlaví; Czech Republic; Power Plants; lidé; ženské pohlaví; elektrárny; Humans; mortalita; Health Status Indicators; Statistics as Topic; Female; lidé středního věku; Nuclear Energy; Middle Aged