Včasné ošetrenie nestabilného hrudníka u polytraumatizovaných pacientov - Zelenák, Ján; Huťan, Martin; Kálig, K (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1997)
Autori analyzujú súbor 11 pacientov s nestabilným hrudným poranením, ktorí sa v rokoch 1994-1996 Podrobili vnútornej chirurgickej stabilizácii hrudnej steny. Porovnávajú ho so súborom 11 zasebouidúcich pacientov z predchádzajúceho obdobia, ktorí bolí liečení umelou pľúcnou ventiláciou. Kľúčovým ukazovateľom zhodnotenia oboch skupín bola dĺžka nutnosti podpornej ventilácie, ktorá ovplyvnila všetky dôležité parametre, komplikácie i mortalitu pacientov s týmto poranením. Pacienti v skupine s chirurgickou stabilizáciou hrudnej steny vyžadoyali priemernú dĺžku podpornej umelej pľúcnej ventilácie 3 dni a priemerný pobyt na ARO činil 10 dní. Naproti tomu pacienti vo ventilovanej skupine vyžadováli priemernú dĺžku podpornej umelej pľúcnej ventilácie 15 dní a priemernú dĺžku pobytu na ARO 15 dní. Autori odporúčajú v indikovaných prípadoch aktívny chirurgický prístup ošetrenia pacientov s nestabilným hrudným poranením.
Keywords: polytrauma; Multiple Trauma; Thoracic Injuries; traumatologie; lidé; Traumatology; poranění hrudníku; Humans