Tvarové asymetrie lebeční báze a atlasu - možné důsledky pro biomechaniku krční páteře - Dylevský, Ivan; Chalupová, Monika (Lékař a technika, 1997)
Článek informuje o provedené studii atlantookcipitálního spojení založené na sledování prostorového tvaru a polohy vybraných útvarů na kosterním materiálu. Optickou metodou moire byl vyšetřen soubor 120 lebek a následovně bylo proměřeno 29 funkčních dvojic báze lební- atlas. Text je zaměřen na hodnocení tvaru, velikosti a polohy kloubních ploch a jsou popsány zjištěné tendence případných Stranových asymetrií a odlišností mezi pohlavími. Při sledování tvaru a velikosti ostatních útvarů lební báze a atlasu byla, kromě jiného, zjištěna jasná tendence odklonu splanchnokrania na levou stranu. Tento jev, odklon osy splanchnokrania doleva od osy neurokrania, dříve v literatuře nepopsaný, označujeme pracovním názvem „sinistroskolióza lebeční báze ". V záveru článku je popsána základní biomechanika atlantookcipitálního spojení a úvaha nad možnými biomechanickými důsledky jevů zjištěných provedenou experimentální studií.
Keywords: dospělí; Atlanto-Occipital Joint; Female; dítě; Adult; ženské pohlaví; lidé; atlas (obratel); kraniometrie; atlantookcipitální kloub; Cervical Atlas; Skull; biomechanika; Male; lebka; Child; mužské pohlaví; Biomechanical Phenomena; Humans