Kombinace operací podle Younga a Griceho při řešení pes planovalgus u dětí s dětskou mozkovou obrnou - Smetana, Václav; Schejbalová, A (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1997)
Autoři uvádějí kombinaci operací podle Younga a Griceho, tj. kombinaci závěsu os naviculare na šlachu m. tibialis anterior k modelaci podélné klenby nožní s extraartikulární artrodézou talokaikaneární, při řešení neurogenních deformit chodidla u dětské mozkové obrny (dále DM0) a hodnotí její výsledky. Obecně autoři upozorňují na určité změny v kllnlckém obrazu DM0, především na častější výskyt deformit chodidel, který se v posledních pěti letech presunul z období původně 6-8 let věku do věku 4-3 let. Kombinace uvedených op icí zlepšuje repozici chodidla a tím celkové výsledky operace podle Griceho, která zůstává u deformit chodidla při DM0 operací základní. Youngovu operaci je možno provádět u malých dětí i samostatně, nemá však trvalé výsledky bez druhotné operace podle Griceho, avšak nebráni jejímu provedení v druhé době. Operaci podle Younga nelze provádět bez dostatečně silného m. tibialis anterior (nejméně st. 4 svalového testu), nelze ji tedy prakticky provádět u chabých obrn obecně. Dosažené výsledky (64,9 % výborné, 27 % dobré) plně opravňují kombinaci prováděných operací.
Keywords: ortopedie; Child; Foot Deformities, Congenital; lidé; mozková obrna; Cerebral Palsy; dítě; Orthopedics; vrozené deformity nohy (od hlezna dolů); Humans