Laparoskopická inguinální hernioplastika - výsledky v iniciálním souboru dva roky po operaci - Čierny, M; Kozumplík, Ladislav; Macků, L; Ochmann, J; Vrastyák, J (Rozhledy v chirurgii, 1997)
Autoři retrospektivně s odstupem dvou let vyhodnocují výsledky laparoskopické inguinální hernioplastiky (L.I.H.) v iniciálním souboru 49 pacientů (52 hernií), operovaných třemi chirurgy metodou transabdominální preperitoneální plastiky (TAPP) v letech 1993,1994 a 1995. Potvrdily se všeobecně očekávané příznivé výsledky, vyjma relativně vysokého výskytu recidív (6,7 %). Vzhledem k příliš malému souboru pacientů však nelze odvodit jiný závěr, než tři časné selhání L.I.H. analyzovat, poukázat na technické chyby, ke kterým docházelo při zavádění nové operace, a zdůraznit potřebu dodržení dnes již známých klíčových technických detailů při této relativně náročné laparoskopické operaci.
Keywords: inguinální hernie; Longitudinal Studies; Laparoscopy; Male; lidé; longitudinální studie; laparoskopie; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Hernia, Inguinal; Female; Humans