Porovnanie nálezu endoteliálnych buniek rohovky po ECCE a fakoemulzifikácii šošovky - Trnavec, Branislav; Čuvala, Ján; Vodrážková, Erika; Černák, Andrej (Česká a slovenská oftalmologie, 1997)
Autori hodnotia nález na rohovkovom endoteli pred a po operácii katarakty. Na vyšetrenie endotelu bol použitý spekulárny mikroskop SP 1.000 firmy Topcon. Súbor sa skladal zo 64 očí u 64 pacientov. Pacienti boli náhodne roztzdelení do dvoch skupm. V prvej skupine bolo 26 pacientov, u ktorých sa vykonala ECCE. Druhí skupinu tvorilo 38 pacientov a skalená šošovka sa odstránila metódou fakoemulzifikácie. Priemerný vek v prvej skupine bol 69,3 roka a v druhej 70,7 roka. Bol použitý rovnaký viskoelastický materiál (metylcelulóza) a implantovala sa rovna¬ ká umelá šošovka z PMMA materiálu do puzdra. Vyšetrenie endotelu sa vykonalo deň pred operáciou a siedmy až desiaty deň po operácii. V práci sa hodnotili tieto parametre: hustota buniek endotelu v centre, priemerná veľkosť buniek, polymegetizmus, koeficient variácie, pleomorfizmus. V skupine pacientov pri ECCE sme mali stratu endotelových buniek (EB) 18,53 %, v skupine, kde sa vykonala fakoemulzifikácia jadra, bola strata 16,43 % EB. Tento rozdiel nie je štatisticky signi kantný. Pooperačné došlo u EB v oboch súboroch k zväčšeieniu minimálnej, maximálnej aj priemernej velkosti buniek, zväčšil sa koeficient variácie a naopak klesol stupeň hexagonality buniek. Ani v týchto parametroch sme však nezistili Štatisticky významné rozdiely v zmenách EB u oboch súborov. Po operácii katarakty dochádza nielen k strate EB, ale aj k významným zmenám morfológie buniek.
Keywords: katarakta; Phacoemulsification; Humans; Cataract Extraction; lidé; fakoemulzifikace; extrakce katarakty; rohovkový endotel; Cataract; Endothelium, Corneal