Norimberský kodex - Munzarová, Marta (Praktický lékař, 1997)
Je uvedeno celé znění Norimberského kodexu, který je pokusem o formulaci všeobecných zásad výzkumu s použitím lidských subjektů. Problematika současného vědeckého zkoumání (informovaný souhlas, úmrtnost závislá na léčbě) je konfrontována s výzvou tohoto kodexu.
Keywords: mortalita; Ethics, Medical; Helsinki Declaration; Biological Assay; lékařská etika; Helsinská deklarace; biotest; Mortality