Měření dynamiky mozkomíšního moku magnetickou rezonancí - Tintěra, Jaroslav; Brühl, K; Stoeter, P (Česká radiologie, 1997)
Článek porovnává možnosti měření likvorové dynamiky pomocí tří různých metod magnetické rezonance: metody fázového kontrastu (Phase contrast, PC), sekvence SPAMM (Spatial modulation of magnetization) a sekvence PSIF. Principy všech metod jsou zde stručně objasněny. Jedině PC umožňuje kvantifikovat okamžitou rychlost a průtok. Výhoda sekvence PSIF spočívá v jednoduchosti měření (bez potřeby EKG) a v možnosti zobrazit větší objem zájmu (3D). Jedinou výhodou sekvence SPAMM je možnost dynamického zobrazení toku i v případě turbulentního charakteru, kdy interpretace výsledku v pnpadě PC může být složitá. Mereni byla prováděna jak na skupině zdravých dobrovolníků (10 dospělých, 10 dětí), tak s pacienty (stenóza akveduktu, stav po ventrikulostomii, syringomyelic). V případě syringomyelic byl porov¬ L Časový charakter pulzace uvnitř míšní dutiny s extramedulárním prostorem. U malých dutin (zhruba do 2 cm délky) jsme nenaměřili výraznější pohyb likvoru. U rozměrnějších kavit (mezi 2 až 10 cm) byla délka pulzní likvorové vlny kratší v intramedulámí dutině než v extramedulárním prostoru. U rozsáhlých syringomyelií (více než 10 cm) jsme většinou naměřili shodnou pulzaci uvnitř a vně míchy.
Keywords: syringomyelie; Cerebrospinal Fluid; magnetická rezonance kinematografická; Syringomyelia; Magnetic Resonance Imaging, Cine; mozkomíšní mok