Hodnocení poruch ventilace ve spánku metodou elektrostatické matrace - Frimmelová, Patricia (Studia pneumologica et phtiseologica, 1997)
Elektrostatická matrace (SCSB) je nová metoda hodnocení poruch ventilace ve spánku založená na principu kondenzátoru, jehož kapacita se mění v závislosti na pohybech pacienta. Autorka předkládá předběžnou evaluaci v diagnostice spánkového apnoického syndromu. Bylo vyšetřeno 6 pacientů s podezřením na poruchy ventilace ve spánku paralelně pomocí polysonmografie i SCSB. Bylo zjištěno, že elektrostatická matrace zaznamenala 82,76 % pauz zjištěných polysonmograficky a naopak 18,73 % pauz polysomnograficky nepotvrzených. Výsledky naznačují použitelnost elektrostatické matrace jako screeningové metody pro detekci spánkového apnoického syndromu.
Keywords: Polysomnography; Respiration Disorders; syndromy spánkové apnoe; poruchy dýchání; Movement; postura těla; lidé; polysomnografie; spánek; Sleep Apnea Syndromes; pohyb; Posture; Sleep; Humans