CT a MR obraz toxoplazmózy a lymfomu mozku u infekcí HIV - Chmelová, Jana; Mrázková, Dobromila; Häringová, Marie (Česká radiologie, 1997)
Toxoplazmóza a primárni lymfom jsou nejčastějšími ložiskovými mozkovými komplikacemi infekcí HIV. Obě afekce jsou diagnosticky obtížně odlišitelné, neboť se navzájem podobají klinickými i radiologickými příznaky. Přesná diferenciální diagnostika je však nezbytná, protože toxoplazmóza mozku je dobře léčitelnou komplikací AIDS. Ve sdělení jsou přehledně shrnuty dosavadní literární údaje i vlastní zkušenosti s diferenciálně diagnostickými obtížemi u CT a MR vyšetření mozku u pacientů s AIDS.
Keywords: dospělí; Toxoplasmosis; Tomography, X-Ray Computed; Magnetic Resonance Imaging; Humans; lymfom; diferenciální diagnóza; Acquired Immunodeficiency Syndrome; magnetická rezonanční tomografie; mužské pohlaví; AIDS; Brain Diseases; Adult; Diagnosis, Differential; toxoplazmóza; lidé; počítačová rentgenová tomografie; Male; nemoci mozku; Lymphoma