Diagnóza tuberkulózy ze sputa a bronchoalveolární laváže pomocí reakce polymerázových řetězců - Salajka, František; Mezenský, L; Pokorný, Antonín (Studia pneumologica et phtiseologica, 1997)
V práci jsou předloženy první zkušenosti s diagnostikou tuberkulózy pomocí reakce polymerázových řetězců (PCR). Během 19 měsíců bylo vyšetřeno 351 vzorků sputa a bronchoalveolární laváže od 285 pacientů, u nichž bylo vysloveno podezření na aktivní tuberkulózu. Vyšetření prokázalo vysokou specificitu (99 %), ale jen nízkou senzitivitu (45 %), přičemž hodnoty byly obdobné při vyšetření sputa i laváže. Získané výsledky jsou porovnávány s výsledky studií jiných autorů se závěrem, že k upřesnění postavení této metody v diagnostice tuberkulózy je nezbytný další výzkum.
Keywords: Polymerase Chain Reaction; polymerázová řetězová reakce; Sputum; lidé; tuberkulóza; bronchoalveolární laváž; Tuberculosis; Bronchoalveolar Lavage; sputum; Humans