Postavenie chinolónov v liečbe tuberkulózy - Berezová, Mária; Kavková, D; Poľanová, M; Tudík, I (Studia pneumologica et phtiseologica, 1997)
Autori retrospektívne zhodnotili súbor 32 pacientov s tuberkulózou plúc vyvolanou kmeňom Mycobacterium tuberculosis humanum, ktorým sa podával ofloxacín v kombinácii s antituberkulotikami. Indikáciou na podávanie ofloxacínu bola v 2323 prípadoch preexistujúca kontraindikácia aplikácie niektorých antituberkulotík, výskyt nežiadúcich účinkov alebo ich kombinácia a v 9 prípadoch rezistencia na antituberkulotiká sama alebo v kombinácii s vyššie uvedenými dôvodmi. Efekt liečby sa hodnotil podľa konverzie spúta (97 %), rtg regresie (94 %) a dalšieho vývoja ochorenia (recidíva v 6,5 %, relaps v 6.5 %). Akvirovaná rezistencia sa zistila len v 1 prípade u polyrezistentného chronika. Autori uvádzajú veľmi dobrú toleranciu lieku s nízkym výskytom nežiadúcich účinkov (6,3 %). V diskusii porovnávajú antibakteriálne a farmakokinetické vlastnosti ofloxacínu a ciprofloxacínu s antituberkulotikami a uvádzajú výsledky klinických pozorovaní.
Keywords: chinolony; Ofloxacin; Humans; Tuberculosis; lidé; Quinolones; Female; mužské pohlaví; Male; Drug Therapy, Combination; tuberkulóza; ženské pohlaví; ofloxacin; kombinovaná farmakoterapie