Agresivní digitální papilární adenom - Mandys, Václav; Rosická, P; Vernerová, Zdenka (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 1997)
Je popsáno pozorování vzácného kožního adnexálního nádoru, agresivního digitálního papilárního adenomu. Nádor, příznačně lokalizovaný na ukazováku, jevil mikroskopicky převážně cystopapiiarni uspořádaní, místy byly i solidnější úseky s naznačenými kribriformními strukturami. V nádoru bylo možné rozlišit dva typy buněk, a to jednak menší tmavší buňky krátce vřetenitého tvaru. Imunohistologické vyšetření prokázalo pozitivitu nádorových buněk na epitelové markery (CK, EMA), menší část nádorových buněk vykazovala S 100 proteinovou pozitivitu. Buňky v bazálních úsecích nádoru, přivrácené k fibrokolagennímu stromatu, vykazovaly silnou pozitivitu aktinu. Světelně mikroskopický obraz byl doplněn i elektronmikroskopickým vyšetřením, které umožnilo detailnější popis nádorových buněk.
Keywords: imunohistochemie; adenom; dospělí; Adenoma; nádory kůže; Immunohistochemistry; lidé; Female; senioři; Aged; Skin Neoplasms; Adult; ženské pohlaví; Humans