Nové anesteziologické trendy v elektrokonvulzivní terapii - Trubák, Ivo; Čundrle, Ivan (Anesteziologie a neodkladná péče, 1998)
Autoři podávají přehled o úskalích anestezie ve vztahu k elektrokonvulzivní terapii. V přehledu probírají sedaci ve vztahu k záchvatu, volbu anestetika, myorelaxancií, ventilaci během elektrošoku, hemodynamické změny během záchvatu a ukončení záchvatu. Všímají si možného výskytu deliria po elektrokonvulzivní terapii a závěrem uvádějí indikace a kontraindikace elektrošokové terapie.
Keywords: Anesthesia, General; celková anestezie; Electroconvulsive Therapy; elektrokonvulzívní terapie