Klasifikácia prednej instability ramena v artroskopickom obraze v našom klinickom materiáli - Masár, Jozef; Petriščák, Š (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1997)
Autori v práci predkladajú stručný prierez hodnotenia prednej instability ramenného kíbu z viacerých aspektov. Za clef práce si stanovili predstavenie jednotlivých typov morfologických zmien, ako ich navrhol Resch (6). Za obdobie 2 rokov (od júna 1995 doteraz) artroskopicky vyšetrili 96 pacientov s klinickým obrazom prednej instability humeroskapulárneho kĺbu. Z toho bolo 69 mužov a 27 žien, všetci v produktívnom veku. 1. typ lezie podľa Rescha zistili v 52 % prípadov, 2. typ v 21 %, 3. typ v 6 %, 4. typ v 13 %, 5. typ v 1 % a 6. typ v 7% prípadov, čo korešponduje s literárnymi údajmi. Za najťažšie diagnostikovateĺný považujú 5. typ lézie. Určitý stupeň rutiny vyžaduje aj odlíšenie 1. od 4. typu a 2. od 6. typu Reschovej schémy. Tretí typ považujú naopak za štandardný, nezameniteľný obraz.
Keywords: dospělí; lidé středního věku; luxace ramenního kloubu; lidé; Scapula; humerus; artroskopie; mužské pohlaví; Arthroscopy; Male; Female; Shoulder Dislocation; Humerus; Middle Aged; Adult; lopatka; ženské pohlaví; Humans