Srovnání výsledků operační a konzervativní léčby ruptury předního zkříženého vazu - Kubát, Pavel; Stryhal, J (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1997)
Autoři hodnotí soubor 57 pacientů s ruptúrou předního zkříženého vazu (dále PZV). První skupinu tvoří 23 pacientů, u kterých byla akutní ruptúra PZV řešena suturou. Druhou skupinu tvoří 35 pacientů s verifikovanou neošetrenou kompletní lézí PZV. K srovnání použili Lysholmovo skóre, předozadní instabilitu Objektivizovali přístrojem KT 1000. Sledovali rozsah omezení pohybu kolenního kloubu. Průměrná hodnota Lyshoimova skóre byla v první skupině 84 bodů, ve druhé 80,7 bodu. Průměrný posun tibie vůči femuru činil 11,2 mm u pacientů po suture vazu a 12 mm u pacientů s neošetreným vazem. U 4 pacientů první skupiny přetrvává významné omezení rozsahu flexe kolenního kloubu. Autoři na základě těchto výsledků a literárních údajů suturu PZV opustili, instabilitu řeší v indikovaných případech náhradou PZV.
Keywords: Knee Injuries; výsledek terapie; lidé; ženské pohlaví; ligamentum cruciatum anterius; poranění kolena; Female; mužské pohlaví; Adult; Treatment Outcome; Rupture; Humans; ruptura; ortopedie; poranění předního zkříženého vazu; dospělí; Anterior Cruciate Ligament; Male; Anterior Cruciate Ligament Injuries; Orthopedics