Pars plana/plicata lensektomie s přední vitrektomií v léčbě komplikované katarakty u dětí - Filouš, Aleš; Brůnová, B (Česká a slovenská oftalmologie, 1997)
Pars plana/plicata lensektomie s přední vitrektomií byla provedena celkem na 16 očích, deseti dětí s vrozenou kataraktou při mikroftalmu, PHPV a dalších vývojových anomáliích a u tří nemocných s komplikovaným zákalem čočky pro chronickou uveitidu a u hydroftalmu. Anatomické výsledky operace jsou dobré, funkční výsledky limitují především primární změny těchto očí a věk dítěte při extrakci. časnější diagnózu by zajistil screening transparence optických médii u novoroženců.
Keywords: Vitrectomy; Humans; Cataract Extraction; vitrektomie; katarakta; Cataract; dítě; lidé; extrakce katarakty; Child