Refrakční lensektomie s implantací nitrooční čočky u hypermetropia gravis - Váša, Martin; Kaňa, Vítězslav; Rozsíval, P (Česká a slovenská oftalmologie, 1997)
Cílem studie bylo zhodnotit výsledky refrakční lensektomie s implantací lOL u pacientů s hypermetropia gravis. Autoři zahrnuli do souboru pacienty operované na oční klinice v Hradci Králové od května 1995 do dubna 1997 s refrakci + 7,2 ± 1,76 D a axiálni délkou 19,91 ± 1,23 mm. Průměrná hodnota lOL byla 32 ± 1,8 D (+ 30,0 až + 35,0 D). Soubor tvořilo 24 mužů a 23 žen ve věkovém rozmezí 21 až 67 let S průměrnou hodnotou 45,8 ± 10,5. Z celkového počtu 94 očí bylo 22 očí operováno za hospitalizace a 72 očí ambulantně. Vizus 6/12 a lepší s doplnkovou korekcí byl dosažen u 73 očí, tj. 77,7 % při poslední Koniroie, pred operaci to bylo u 70 očí, tj. 75,3 %. Průměrná hodnota refrakce po operaci byla - 0,25 ± 1,05 D. Lensektomie u hypermetropia gravis s implantací nitrooční čočky je dle dosažených funkčních výsledků plně oprávněnou metodou řešení vysoké dalekozrakosti.
Keywords: dospělí; Lenses, Intraocular; lidé; protézy a implantáty; Female; hypermetropie; mužské pohlaví; nitrooční čočky; Male; Hyperopia; Adult; Prostheses and Implants; ženské pohlaví; Humans