Progresívna esenciálna atrofia dúhovky ako forma ICE syndrómu - Langová, A; Práznovská, Z; Farkasová, B (Česká a slovenská oftalmologie, 1997)
Autori referujú o 39-ročném mužovi a 47-ročnej žene diagnostikovaných a liečelých na ich pracovisku s progresívnou esenciálnou atrofiou dúhovky (PEAD) jedného oka. Na základe štúdií patogenézy klinických obrazov dospeli k poznatkom, že PEAD spolu s Chandlerovým syndrómom a iris névus syndrómom predstavuje manifestáciu chorobných procesov zahrňujúcich proliferáciu rohovkového endotelu a dramatické zmeny dúhovky. Pojem „proliferatívna endotelopátia" zdôrazňuje patogenetickú úlohu rohovkovej endoteliálnej proliferácie vo všetkých uvedených prípadoch. Najpresnejší termín je iridokorneálny endoteliálny syndróm (ICE).
Keywords: rohovkový endotel; dospělí; atrofie; Endothelium, Corneal; lidé středního věku; Syndrome; lidé; Iris Diseases; Female; mužské pohlaví; Middle Aged; Male; Atrophy; nemoci duhovky; Adult; ženské pohlaví; syndrom; Humans