Digitální subtrakční dakryocystografie - Komínek, Pavel; Červenka, Stanislav; Čech, B; Bolek, Karel (Česká a slovenská oftalmologie, 1997)
Metoda digitální subtrakce je založena na schopnosti vymazat rušivé stíny z rtg snímku, což umožňuje vyniknutí těch částí obrazu, které obsahují kontrastní látku. Digitální subtrakční dakryocystografie umožňuje lepší a detailnější zobrazení slzných cest, především v proximální části odvodných slzných cest, než konvenční dakryocystografie, což má význam pro přesnější stanovení potřebného chirurgického zákroku na slzných cestách a jeho predoperační prognózu. Výhodou je i možnost uložení obrazu v paměti přístroje a jeho digitální zpracování, dále pak menší radiační zátěž pro čočku. Autoři vyšetřili metodou digitální subtrakční dakryocystografie 25 nemocných s poruchou odvodného slzného systému a prezentují některé normální i patologické nálezy na slzných cestách.
Keywords: Diagnostic Imaging; lidé; nemoci slzného ústrojí; diagnostické zobrazování; Humans; Lacrimal Apparatus Diseases