HPLC a GC-MS analýza alkaloidů a kyselin v druzích rodu Fumaria - Soušek, Jaromír; Adam, Tomáš; Bochořáková, H; Táborská, Eva; Šimánek, V (Česká a slovenská farmacie, 1998)
V této práci je popsána citlivá HPLC metoda na reverzní fázi pro analýzu alkaloidů v F. densifiora, F. officinalis a F. schramii. V gradientovém uspořádání s použitím acetonitrilu a trimetylamoniového fosfátového pufru bylo dosaženo úspěšné separace 16 izochinolinových alkaloidů. Pro analýzu organických kyselin a fenolických látek byla použita metoda GC-MS.
Keywords: rostliny; Plants; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Chromatography, High Pressure Liquid; alkaloidy; Alkaloids