Ethical issues in gynecology - Chervenak, Frank A; McCullough, Laurence B (Česká gynekologie, 1998)
Autoři užívají jazyk a pojmy etiky k objasnění rozdílů mezi gynekologem a pacientkou z hlediska prospěchu pacientky. Vytvářejí rámec pro klinické zhodnocení a rozhodování v souvislosti s etickými dimenzemi vztahu gynekolog-pacientka. K dosažení tohoto cíle definují etické principy prospěšnosti a respektování autonomie. Dále nastiňují, jak se tyto dva principy vzájemně prolínají v klinickém zhodnocení a rozhodování a uvádějí pnklady z gynekologické praxe. Studují faktory ovlivňující relativní závažnost těchto principů, k nimž patří typ problému, pravděpodobnost čistého přínosu z medicínského hlediska, dostupnost rozumných alternativ a schopnost pacientky spolupodílet se na informovaném procesu dosažení shody.
Keywords: gynekologická onemocnění; vztahy mezi lékařem a pacientem; Ethics; Professional Autonomy; etika; profesionální nezávislost; Therapeutics; terapie; Genital Diseases, Female; Physician-Patient Relations