Mikrochirurgie a mikromanipulace v léčbě mužské infertility: výsledky ročního sledování - Kočí, K; Lachman, Miloš; Mayer, Z; Mrázek, Milan; Jarolímková, K; Teplá, O; Míka, J; Nejezchlebová, L (Rozhledy v chirurgii, 1998)
Roční studie 51 infertilního páru, hodnoceno 47 párů - 25 případů testikulámí azoospermie a 22 případů obštrukční azoospermie. Průměrný věk mužů v tomto souboru je 33 roků (22 - 48 let). Doba sledování činí 1-18 měsíců. V 17 případech jsme provedli mikrochirurgickou aspiraci epididymálních spermií (Microsurgical Epididýmal Sperm Aspiration - MESA), 5krát jsme aspirovali testikulámí spermie (TEsticular Sperm Aspiration TESÁ) a u 25 mužů jsme použili extrakci testikulárních spermií {TEsticular Sperm Extraction - TESE). Ve skupině s testikulámí azoospermií se podařilo získat spermie v 12/25 případů, tj. v 48 %. U mužů s obštrukční azoospermií byly úspěšné všechny aspirace, tj. výtěžnost činila 100 %, V tomto souboru se narodilo pět dětí. probíhá dalších sedm gravidit, celkově tedy bylo bez ohledu na etiologii mužské infertility úspěšně vyřešeno 12/47 případů, tj. 25,5 %. Při diferencovaném hodnocení obou skupin nemocných vypadá výsledek takto: ve skupině s testikulámí azoospermií se narodilo jedno dítě a probíhají dvě gravidity, tj. 12 %, ve skupině s obštrukční azoospermií se narodily čtyři děti a probíhá pět gravidit, tj. 40,9 %.
Keywords: Microsurgery; infertilita; Humans; Spermatozoa; Male; Infertility; mužské pohlaví; mikrochirurgie; lidé; spermie