Prvých 100 diagnostických videotorakoskopických biopsií pľúc pri diseminovaných pľúcnych ochoreniach - Hamžík, Julián; Havelka, Valér; Láska, M; Brndiar, M; Doležel, Ladislav (Studia pneumologica et phtiseologica, 1997)
Autori článku predkladajú svoje skúsenosti s prvými 100 VATS biopsiami pľúc pri diseminovaných pľúcnych procesoch, ktoré uskutočnili v období od mája 1993 do januára 1996. V práci porovnávajú výsledky tejto novej diagnostickej metódy s prv používanou otvorenou biopsiou pľúc z torakotómie. V súbore 100 po sebe nasledujúcich VATS biopsií plúc dosiahli 98 % diagnostickú výtažnosf pri cielenom odbere jednej relatívne velkej bioptickej vzorky z oblasti determinovanej predoperačnými rtg zobrazovacími metódami a peroperačným makroskopickým nálezom. Okrem skrátenia operačného času a pooperačnej hospitalizácie dosiahli nízku pooperačnú morbiditu a nulovú mortalitu. VATS biopsiu plúc pokladajú autori v súčasnosti za diagnostickú metódu voíby pri histologickej verifikácii diseminovaných pľúcnych procesov.
Keywords: pneumokonióza; Biopsy; Humans; torakoskopie; lidé středního věku; Sarcoidosis, Pulmonary; dítě; Child; Female; dospělí; intersticiální plicní nemoci; plicní nemoci; lidé; biopsie; Adult; hypersenzitivní pneumonitida; ženské pohlaví; Male; Lung Diseases; Middle Aged; Alveolitis, Extrinsic Allergic; plicní sarkoidóza; Thoracoscopy; Lung Diseases, Interstitial; Pneumoconiosis; mužské pohlaví