Polymorfizmus glutatión-S-transferázy mu (GSTM1) ako marker susceptibility k pľúcnym nádorom - Šalagovič, Ján; Štubňa, J; Kalina, Ivan; Grešáková, M; Žák, V (Studia pneumologica et phtiseologica, 1997)
Cieľom autorov štúdie bolo zistit úlohu genetického polymorfizmu génu GSTMl ako rizikového faktora pri vzniku nádorových ochorení pľúc. Tento gén kóduje jeden z, najdôležitejších enzýmov metabolizmu karcinogénov glutatión-S-transferázu (GST). Jednotlivé genotypy pre gén GSTMl sa stanovili metódou polymerázovej reťazovej reakcie (PCR). V skupine pacientov s pľúcnymi nádormi zistili autori mierne (nesignifikantne) zvýšené percentuálne zastúpenie nositeľov GSTMl nulového genotypu v porovnaní s kontrolnou skupinou. Pri hodnotení vplyvu fajčenia však autori zistili u fajčiarov v skupine pacientov s pľúcnymi nádormi signifikantne (p = 0,02) zvýšené percentuálne zastúpenie GSTMl 0/0 genotypu v porovnaní s kontrolnou skupinou. U GSTMl-negatívnych fajčiarov sa zistilo 2,14-krát vyššie riziko (C. 1. = 1,14-4,23) vzniku pľúcnych nádorov v porovnaní s fajčiarmi, ktorí majú genetickú výbavu pre gén GSTMl. Zistené výsledky demonštrujú, že osoby s nulovým genotypom GSTMl (jedinci so zvýšenou susceptibilitou) exponované dymu z cigariet (pravidelní fajčiari) majú signifikantne vyššie riziko vzniku pľúcnych nádorov.
Keywords: mužské pohlaví; Male; Humans; Female; nádory plic; polymerázová řetězová reakce; Genotype; lidé; ženské pohlaví; Lung Neoplasms; glutathiontransferasa; Glutathione Transferase; rizikové faktory; kouření; genotyp; Smoking; Polymorphism, Genetic; Risk Factors; dospělí; polymorfismus genetický; Adult; Polymerase Chain Reaction