Vliv včasné diagnózy a technického pokroku na operační výsledky meningeomů báze přední lebeční jámy - Smrčka, Vladimír; Novák, Zdeněk (Praktický lékař, 1998)
Na souboru 22 nemocných s meningeomem báze přední lebeční jámy autoři dokazují, že operační mortalita a morbidita klesá pod vlivem mikroskopického způsobu operování a optimalizace přístupové cesty k nádoru. Nebezpečná úskalí operace lze navíc obejít radiochirurgickým zákrokem. Rozhodujícím faktorem však zůstává včasná diagnóza, která se poměrně snadno dosáhne CT vyšetřením při sebemenším podezření na poruchu zraku, čichu anebo na poruchu mentálních schopností postiženého.
Keywords: dospělí; meningeom; lidé středního věku; lidé; Female; senioři; mužské pohlaví; Male; Meningioma; Aged; Middle Aged; Adult; ženské pohlaví; Humans