Srovnání reaktogenity a imunogenity dvou vakcín proti chřipce (Vaxigrip'R' a Fluarix'TM') v sezóně 1996 - 1997 - Beran, Jiří; Prymula, Roman (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Chřipka je velmi závažné onemocnění, které je každoročně pričinou tisíců úmrtí na celém světě. Protože do současné doby neexistuje dostatečně efektivní kauzální léčba chřipky, v prevenci je prioritní především vakcinace. Chripka je velkým problémem především v kolektivních zařízeních. Proto je i v Armádě České republiky kladen důraz na vakcinaci vojenských kolektivů a kontrolu vlastností použitých očkovacích látek. Cílem klinické studie bylo především zhodnocení reaktogenity a imunogenity dvou inaktivovaných štěpených vakcín proti chřipce Fluarix TM a Vaxigrip® mezi zdravými dospělými dobrovolníky ve věku 18 - 60 let s důrazem na vojenské kolektivy. Studie byla plánována jako otevřená klinická studie se 2 skupinanú (každá v jednom centru) po 100 vakcinovaných. Nebyla však provedena randomizace a tak každá skupina dostala jen předem určenou vakcínu. Obě hodnocené inaktivované štěpené vakcíny Vaxigrip® a Fluarix™ jsou vysoce imunogenní jak proti deklarovaným, tak i dalším antigenním variantám chřipky. Studie prokázala priznivý trend pri pripravě chřipkových vakcín projevující se výrazným snížením celkových nežádoucích reakcí oproti předcházejícím letům. Vakcíny i přes drobné rozdíly v imunogenitě a reaktogenitě jsou v globálním pohledu srovnatelné a u zdravých osob ve věku 18-60 let vyvolávají dostatečnou ochranu proti vzniku a rozvoji chřipkového onemocnění. Výsledky naši otevřené klinické studie (bez provedené randomizace) opět potvrdily, že oba výrobci pripravují vakcíny vysokého evropského standardu.
Keywords: vakcíny proti chřipce; Influenza Vaccines; dospělí; Adult; chřipka lidská; Humans; mužské pohlaví; Male; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; VAXIGRIP (PASTEUR MERIÉUX, LYON, FRANCIE); FLUARIX (SM.KL.BEECH.BIOL.,RIXENSART,BELGIE); Influenza, Human