Vakcína k léčbě vleklých kvasinkovitých zánětů pochvy - Koukalová, Dagmar; Hamal, Petr; Hájek, Václav; Kaďousek, R (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Autoři referují o vývoji vakcíny určené k léčbě chronických mykotických kolpitid. Popisují výběr kandidových a propionibakteriových kmenů a jejich fyziologické a biochemické vlastnosti. Pro zařazení do vakcinačního preparátu byly rozhodující jejich imunostimulační účinky u myší, hodnocené po intraperitoneální aplikaci usmrcených buněk. Výsledky byly posuzovány podle hmotnostních přírůstků jater a sleziny a verifikovány histologickým vyšetřením orgánů. Finální forma vakcíny KANVAKOL obsahuje imunogenně nejaktivnější 3 kmeny Propionibacterium acnes, 3 kmeny Candida albicans a po 1 kmeni Candida glabrata a Candida krusei.
Keywords: myši; Animals; výzkum; fungální vakcíny; bakteriální vakcíny; Candidiasis, Vulvovaginal; Propionibacterium acnes; zvířata; Mice; Fungal Vaccines; kandidóza vulvovaginální; Research; Candida; Bacterial Vaccines