Zkušenosti s primární korekcí interrupce aortálního oblouku u novorozenců - Tláskal, Tomáš; Hučín, Bohumil; Kostelka, M; Gebauer, R; Janoušek, Jan; Kučera, Vladimír; Černá, I; Marek, J; Chaloupecký, V; Mališová, J; Hruda, Jaroslav; Škovránek, J (Rozhledy v chirurgii, 1998)
V Kardiocentru FN v Motole byl vypracován protokol primární korekce interrupce aortálního oblouku V novorozeneckém věku a v letech 1993 - 1997 byla korekce provedena u 15 novorozenců ve věku od 1 do 26 dní (medián 5 dní). Před operací byla nutná léčba prostaglandiny E k udržení otevřené tepenné dučeje, korekce metabolické acidózy a léčba komplikací. Operace byla provedena v mimotělním oběhu a hluboké hypotermii se zástavou cirkulace. U všech pacientů bylo možné provést přímou anastomózu ascendentní a descendentní aorty. Současně s rekonstrukcí aortálního oblouku byly korigovány přidružené srdeční vady (defekt komorového septa u 13, společný arteriální trunkus u 3, subaortická stenóza u 2, transpozice velkých arterií, dvouvýtoková pravá komora a aorto-pulmonální okno, vždy u 1 pacienta). Čtyři (26,7 %) pacienti zemřeH v časném pooperačním období. Z prvých 6 novorozenců zemřeli 3 (50,0 %), avšak z následujících 9 zemřel pouze 1 (11,1 %). U 2 pacientů byla nutná reoperace. Všech 11 pacientů, kteří byli propuštěni z nemocnice, žije a daří se jim dobře 8-54 měsíců po operaci. Všichni kromě jednoho mají nerestriktivní anastomózu na aortě. U jednoho pacienta došlo k vývoji hemodynamicky významné stenózy v místě anastomózy a obstrukce výtokového traktu levé komory. Primární korekce interrupce aortálního oblouku a přidružených srdečních vad je proveditelná v novorozeneckém věku s přijatelným rizikem. Před operací je nutná příprava novorozence včetně léčby komplikací. Výsledky závisejí především na klinickém stavu pacienta a na zkušenostech pracoviště.
Keywords: Child; Aortic Arch Syndromes; kardiochirurgické výkony; Cardiac Surgical Procedures; novorozenec; Infant, Newborn; Humans; lidé; syndromy aortálního oblouku; dítě; vrozené srdeční vady; Heart Defects, Congenital