Vývoj chirurgie periferních nervů. Referát - Sameš, M (Rozhledy v chirurgii, 1998)
V přehledném referátu je zpracován vývoj chirurgie periferních nervů (PN) od starověku do současnosti v rozsahu u nás dosud nepublikovaném. Podrobně je analyzováno období posledních čtyřiceti let, je rozdělené do tří etap: na období mechanické, biologické a období neurotroíismu. Od druhé světové války do šedesátých let lze mluvit o mechanickém období. Výsledky reinervace v této době byly neuspokojivé, neboť nervy byly spojovány bez použití mikroskopu, u velikých defektů byly spojeny pod značným tahem a jediným kritériem byla odolnost proti dehiscenci. K významnému zlepšení výsledků regenerace periferních nervů dochází v biologickém období. Mechanické představy byly překonány a v úvahu byly brány biologické a fyziologické reakce periferního nervstva. Byla odmítnuta sutura nervu pod tahem a do klinické praxe byl úspěšně zaveden operační mikroskop, mikrochirurgická operační technika a mikrochirurgická autotransplantace nervovým štěpem. Anatomická struktura nervu s plexiformním uspořádáním fasciklů se však stala limitem chirurgických metod. Po objevu NGF (nerve growth factor) lze hovořit o počátku nového období, neurotrofismu. V laboratorních experimentech se studuje veliké množství působků a teoreticky se otevírají nové nechirurgické možnosti podpory regenerace.' y kJinicki praxi však zatím nemají konkrétní dopad, U poranění periferního nervu stále zůstává jedinou správnou rekonstrukční metodou mikrosutura nervu a u ztrátového poranění mikrochirurgická autotransplantace nervovým štěpem.
Keywords: periferní nervy; Accidents; Peripheral Nerves; regenerace nervu; Nerve Regeneration; úrazy a nehody