Příspěvek k problematice chirurgie strabismu v dospělém věku - Hromádková, Lada; Řehůřek, J (Česká a slovenská oftalmologie, 1998)
Autoři operovali 24 dospělých pacientů se strabismem (20 s konkomitujícím, 4 S paralytickým) ve věku od 18 do 66 let, s průměrným věkem 30,5 roků. Zaměřili se na sledovaní možnosti úpravy úchylky, možnost získání binokulárního vidění a pooperační diplopii. Podle svých výsledků i výsledků prací četných autorů zjistih, ze operace strabismu u dospělých není jen kosmetických zákrokem. Možnost úpravy úchylky je velmi dobrá, stejně i získání binokulárního vidění (dosáhli toho u 66,7 % nemocných). Pooperační diplopie u pacientů i s anomální retinální korespondencí je jen řídkou komplikací. Doporučují neodmítat dospělé pacienty se strabismem a žádostí o operaci.
Keywords: strabismus; Adult; dospělí; Strabismus; Humans; lidé