Symptomatické pineální cysty - Drábek, Pavel; Paleček, Tomáš (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 1998)
Byla popsána dvě klinická pozorování nenádorových symptomatických pineálních cyst u mladých žen s obrazem apatie, vrávoravé chůze a nevýrazných příznaků nitrolební hypertenze u jedné a neúplného Parinaudova syndromu u druhé ženy. V obou případech byl diagnosticky rozhodující MRT nález ovoidní cysty v gl. pinealis, která komprimovala mokovod a vyvolávala tříkomorový hydrocefalus. U obou žen došlo k úpravě klinických projevů po ventrikulocistemální drenáži podle Torkildsena. Pineální cysty se nalézají u 1 - 4 % všech konvenčních MRT vyšetření. Pouze 1/10 z nich je klinicky manifestních a projevuje se příznaky z komprese mokovodu, středního mozku nebo mezodiencefalického rozhraní. Definitivní důkaz benigní povahy gliální pineální cysty poskytne stereotaktická biopsie nebo dlouhodobé klinické sledování s MRT kontrolami. Chirurgická léčba je indikována jen v případech symptomatických pineálních cyst.
Keywords: pinealom; dospělí; Pinealoma; Cysts; lidé; Female; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; cysty; Adult; ženské pohlaví; Humans