Modelová studie hodnocení zdravotního stavu a kvality životního prostředí - Kliment, Viktor; Procházka, Bohumír (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 1998)
Modelová studie hodnotí vzájemné souvislosti veličin, které popisují výsledky Zdravotního dotazníku (hodnocení zdravotního stavu a vnímání duševní pohody respondentů) a kvantitativní měření obsahu škodlivin ve složkách životního prostředí v rámci Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Hodnocení je realizováno pomocí korelačního kovztahu k životnímu prostředí. Hodnocení je realizováno pomocí korelačního koeficientu a faktorovou analýzou. Výsledky popisují lineární vztahy mezi vybranými faktory a hodnocení celkové variability analyzovaného souboru. Dílčí významné korelace byly nalezeny mezi faktory, které prezentují kvalitu ovzduší a výskyt akutních respiračních onemocnění a vliv hluku v okolí bydliště respondentů na pocit vyčerpanosti a duševní pohodu. Komplexní hodnocení celého souboru naznačuje, že velká část jeho variability nesouvisí s hodnocením celkového zdravotního stavu a duševní pohody respondentů.
Keywords: Environment; hluk; životní prostředí; Noise; Humans; Health Status; Water Supply; průzkumy a dotazníky; zdravotní stav; lidé; Factor Analysis, Statistical; nemoci dýchací soustavy; Respiratory Tract Diseases; zásobování vodou; faktorová analýza statistická; Surveys and Questionnaires