Praktické využití analýzy elektroencefalogramu u neurologických a psychiatrických chorob - Faber, Josef; Pilařová, Martina; Vučková, Z; Böhmová, D; Dobošová, L; Zelinková, O; Zamrazil, V; Němeček, J (Praktický lékař, 1998)
Podáváme výsledky khnického a EEG vyšetření 130 osob, u kterých jsme aplikovah několik jednoduchých psychologických testů 7a současné harmonické analýzy EEG křivky. V naší sestavě bylo 72 normálních dětí, 10 normálních kontrolních dospělých osob, 20 dyslektiků, 20 dětí s lehkou mozkovou dysfunkcí, 10 psychotiků a 8 osob po cévní příhodě mozkové. Jen 10 % EEG krivek normálních dětí bylo bez abnormalit, 30 % lehce a 60 % výrazně abnormálních. U zdravých dospělých byla patrná lehká abnormalita jen 2krát. Ostatní skupiny nemocných vykazovaly celkem typické EEG abnormality vzhledem ke svým diagnózám: fokální abnormality u cévních příhod, výrazné epizodické, difuzní a nezřetelné fokální změny u lehkých mozkových dysfunkcí a dys-syndromů. Během hyperventilace se běžně zvyšoval podíl delta, někdy i alfa aktivity v EEG spektru. Během psychotestů obecně klesalo množství základní alfa aktivity (8 -13 Hz) podle vztahu čím větší pozornost, tím méně alfa rytmu. Současně během psychotestů se zvyšovalo množství delta aktivity (0,5 - 3,5 Hz) podle pravidla čím obtížnější test, tím více delta aktivity. Dyslektici měli relativně vyšší delta aktivitu při čtení než při pseudoravenově testu, zatímco normální děti, pro které je četba již automatickým procesem, měly opačně více delta aktivity pri pseudoravenově testu a méně při četbě. U některých osob lze odlišit dva stupně obtížnosti mentálního procesu. Při jednoduchých testech, jako je sečítání jednociferných čísel, se zvyšovala nebo zrychlovala alfa aktivita. Při složitých testech, jako je sečítání dvoucifemých čísel, se kromě toho zvyšovala i delta aktivita. Do jisté míry lze z tohoto poznatku vyvodit, že jednoduchá mentace je produktem talamokortikálního systému, který produkuje především alfa. Složitější mentace by pak byla výsledkem činnosti subkortikálních asociačních a komisurálních spojů, které produkují delta aktivitu.
Keywords: dospělí; Cerebrovascular Disorders; Female; dítě; psychologické testy; dyslexie; Adult; ženské pohlaví; Adolescent; lidé; psychotické poruchy; Dyslexia; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; Psychological Tests; Male; Psychotic Disorders; alfa rytmus EEG; cerebrovaskulární poruchy; Alpha Rhythm; hyperkinetická porucha; Child; mužské pohlaví; elektroencefalografie; mladiství; Electroencephalography; Humans