Kouření a lipidy - Králíková, Eva; Češka, Richard (Praktický lékař, 1998)
Přehledný článek (48 citací), sumarizující výsledky studií hodnotících vliv kouření na lipidy a lipoproteiny (celkový cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triacylglyceroly, apolipoprotein A1 a B) v séru. Kouření ovlivňuje všechny uvedené hodnoty, a to negativně, v některých studiích statisticky významně, jindy jen hraničně nebo i bez statistické a možná i klinické významnosti. Mechanismus uvedených účinků není jasný a je třeba dalšího výzkumu v této oblasti. Negativní vliv je však důležitý nejen z pohledu samotného hpidologa, ale především Z hlediska kumulace rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění a je dalším argumentem pro důslednou intervenci lékaře u každého kuřáka.
Keywords: Lipids; Lipoproteins; Cardiovascular Diseases; rizikové faktory; Smoking; kouření; lipoproteiny; mužské pohlaví; ženské pohlaví; lipidy; Humans; Risk Factors; Female; Cholesterol; kardiovaskulární nemoci; lidé; Male; cholesterol