Účinek inhalace aerosolu Atroventu aplikovaného z tlakových dávkovacích inhalátorů na ultrastrukturu epitelu dýchacích cest - Konrádová, Václava; Uhlík, J; Vajner, Luděk; Zocová, J (Studia pneumologica et phtiseologica, 1997)
V experimentu jsme studovali ultrastrukturu epitelu trachey králíků 30 minut po aplikaci 2 dávek aerosolu preparátu Atrovent (ipratropium bromid 0,04 mg). Prokázali jsme, že jednorázová aplikace malé dávky tohoto preparátu výrazně poškozuje epitel dýchacích cest. Stupeň poškození epitelu trachey byl hraniční mezi středně závažným a velmi těžkým. Výrazně byly poškozeny buňky pohárkové, alterace řasinkových buněk byla jen lehká. V řasinkovém lemu došlo ke snížení průměrného počtu kinocilií na 5,1 ± 0,2/μm2. Jako morfologické známky narušení samočisticí schopnosti epitelu dýchacích cest se v oblasti řasiňkového lemu objevily shluky až vrstvy kondenzovaného sekretu.
Keywords: dýchací soustava; Animals; epitel; Epithelium; Rabbits; králíci; aerosoly; Aerosols; zvířata; aplikace inhalační; Administration, Inhalation; Respiratory System