Intraparenchymatózní arteriovenózní píštěle transplantovaných ledvin u dětí - Malíková, Hana; Vondřichová, H; Dušek, Jiří; Vondrák, Jiří; Šimková, E; Peregrin, Jan H (Česká radiologie, 1998)
Autoři se zabývají intrarenální arteriovenózní pištěli po punkční biopsii transplantované ledviny u dětských pacientů. Vycházejí ze souboru 28 pacientů, u nichž bylo provedeno 31 punkčních biopsii štěpu pod ultrasonografickou kontrolou. Arteriovenózní píštěle prokázali pomocí dopplerovské ultrasonografie u 3 pacientů, tj. v 9,6 %. Jedna z pištěli se vyskjiiovala současně se stenózou segmentární arterie. Koincidence obou patologických stavů byla nalezena ultrasonograficky a ověřena angiograficky. Tuto pistel lze počítat ke klmicky manifestním arteriovenózním píštélím. U ostatních klinicky němých případů angiografíe indikována nebyla. Žádná z pištěli si nevyžádala intervenční řešení.
Keywords: Humans; Kidney Transplantation; ultrasonografie dopplerovská; Arteriovenous Fistula; arteriovenózní píštěl; transplantace ledvin; Child; Ultrasonography, Doppler; dítě; lidé