Klinické projevy lymeské boreliózy u souboru 518 dospělých nemocných hospitalizovaných na infekční klinice FN Brno-Bohunice v letech 1993-1997 - Černý, Zdeněk; Blažíková, Ivana; Šnelerová, M (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1998)
Autoři popisují klinické projevy lymeské boreliózy u 518 dospělých postižených tímto onemocněním, léčených v letech 1993 - 1997 na infekční klinice v Brně-Bohunicích. V uvedeném souboru vysoce významně převládaly ženy a nejčastější věk postižených se pohyboval mezi 31 - 60 lety. Obvyklým zdrojem onemocnění bylo klíště. Inkubační doba se nejčastěji pohybovala mezi 7 - 21 dny. Erythema migrans bylo přítomno u 46,7 % nemocných, bylo převážně homogenního typu a dosahovalo nejčastěji velikosti kolem 10 cm. Bývalo provázeno celkovými příznaky. Autoři doporučují neodmítat podezření na boreliózu ani u erythema migrans menšího než 5 cm v průměru. Nejčastěji byl onemocněním zasažen nervový systém (v 66,6 %), dále pohybový aparát (v 61 %) a potom s velkým odstupem játra a srdce (v 15,6 a 15,4 %). Z nervových afekcí byly nejčastější meningoradikuloneuritida a meningoencefalitida. Bylo pozorováno 150 paréz hlavových nebo periferních nervů. Postižení lokomočního aparátu bylo jen v 16,9 % monoartikulámí, přičemž nejčastěji bylo zasaženo koleno a malé klouby ruky. Postižení srdce se nejčastěji projevovalo záchvaty supraventrikulámí tachykardie a AV bloky. U 23 pacientů byl zjištěn perikardiální výpotek. Méně obvyklé bylo postižení oka, manifestující se obvykle chorioretinitidou. U 48,1 % nemocných bylo boreliózou zasaženo současně více orgánů. V práci je podán přehled výsledků některých laboratorních vyšetření krevního séra a hlavně likvoru u postižených lymeskou nemocí.
Keywords: erythema chronicum migrans; dospělí; Signs and Symptoms; Erythema Chronicum Migrans; Adult; lidé; mužské pohlaví; Lyme Disease; Neurologic Manifestations; Humans; lymeská nemoc; Male; příznaky a symptomy; neurologické manifestace; ženské pohlaví; Female