Klinický význam vizuálnej morfometrie osteoporotických stavcov - Wendlová, Jaroslava; Bališ, P (Česká radiologie, 1998)
V článku je vysvetlená metoda vizuálnej morfometrie používaná ku kvantitatívnemu hodnoteniu deformácie osteoporotických stavcov v ambulantnej praxi a zároveň sa poukazuje na niektoré nedostatky tejto metody, ktoré sa prejavujú pri opakovanom kontrolnom vyhotovení konvenčných rtg snímkov thorakálnej (Th) a lumbosakrálnej (LS) chrbtice v laterálnej projekcii. Zo 62 sledovaných a liečených pacientov sa po jednoročnej rtg kontrole u 51 pacientov nedokázali pôvodné deformačné zmeny stupňa SDSl (skóre deformácie stavca) na jednom, maximálne troch stavcoch u toho istého pacienta. U 3 pacientov zo spomínaných 51 sa nedokázali pôvodné deformačné zmeny stupňa SDS2. Vizuálna morfometria neumožní stanoviť skutočný počet deformovaných stavcov najmä s počínajúcimi deformáciami SDSl a je nevhodnou metódou k dynamickému sledovaniu deformačných zmien osteoporotických stavcov v časovom intervale,
Keywords: bederní obratle; Osteoporosis; osteoporóza; Thoracic Vertebrae; Statistical Distributions; hrudní obratle; mužské pohlaví; statistická rozdělení; Absorptiometry, Photon; Lumbar Vertebrae; Humans; lidé; ženské pohlaví; absorpční fotometrie; Female; Male