Topický prípravok na popáleniny a jeho hodnotenie - Ducková, Katarína; Kučera, Josef (Česká a slovenská farmacie, 1998)
Študovali sa niektoré otázky súvisiace s formuláciou topického prípravku typu hydrokrému, určeneho na liečenie dermálnych popálenín. Hodnotilo sa sedem krémových základov, obsahujúcich Emulgátor E 2155, Polysorbát 80 a silikonové oleje. Ako liečivá sa použili karbizokaín, lidokaín, chlórhexidín a imunomodulačná látka glukán. Meraním povrchového napätia roztokov chlórhexi dinu a karbizokaínu sa nezistila interakcia medzi týmito liečivami. Liberačnými skúškami sa potvrdilo vyššie uvoľňovanie lidokaínu v porovnaní s karbizokaínom a chlórhexidínom. Prítomný silikonový olej neovplyvnil liberáciu karbizokaínu, podporil však uvoľňovanie lidokaínu a chlórhexidínu. Stanovením reologických parametrov sa zistilo, že prísada liečiv ovplyvňovala tokové vlastnosti krémov. Vhodnosť krémových základov sa posudzovsila aj na základe ich vysýchavosti.
Keywords: Silicone Oils; Glucans; popálení; glukany; Burns; Drug Compounding; adjuvancia imunologická; Adjuvants, Immunologic; Lidocaine; příprava léků; lidokain; silikonové oleje