HPLC analýza nesteroidních antirevmatik v biologickém materiálu. 3. Pyrazolidindiony - Sochor, Jaroslav; Klimeš, J; Sedláček, J (Česká a slovenská farmacie, 1998)
V této práci je podán jednak přehled publikovaných HPLC metod hodnotících pyrazolidindiony v biologických materiálech a též je uvedena HPLC metoda pro určení kebuzonu ve vzorcích plné krve, izolovaných erytrocytu a plazmy. Přídavek propylgallátu zabránil nežádoucí oxydaci kebuzónu. Po extrakci do organického rozpouštědla byl kebuzon analyzován na stacionárních fázích Separon SGC C18 s mobilní fází metanol-voda (pH 2,7) a detegován při 247 nm. Vypracovaná metoda byla použita při farmakokinetické studii kebuzonu na laboratorních králících.
Keywords: Animals; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; antiflogistika nesteroidní; Rabbits; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; králíci; preklinické hodnocení léčiv; Chromatography, High Pressure Liquid; zvířata; Pharmacokinetics; antirevmatika; farmakokinetika; Antirheumatic Agents; Drug Evaluation, Preclinical