Azabischalkony - nová třída potenciálních antituberkulotik - Kozmík, V; Lhoták, P; Odlerová, Želmíra; Paleček, Jaroslav (Česká a slovenská farmacie, 1998)
Byl připraven soubor substituovaných azabischalkonů la-Ip, monochalkon II a dihydroxyderivát III, které byly in vitro testovány na antituberkulotickou účinnost vůči Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium kansasii, Mycobacterium avium, Mycobacterium fortuitum a INH rezistentním kmenům. Některé zkoušené sloučeniny vykazovaly srovnatelnou účinnost s INH a vyšší než PAS, Contebene, Ethionamid. Výsledky těchto zkoušek jsou shrnuty v tabulce 1. V případě sloučeniny le byla její aktivita zkoušena in vivo vůči Mycobacterium tuberculosis (tab. 2). Toxicita této sloučemny je velnu nízká - 2 000 mg/kg/myš.
Keywords: Animals; myši; Antitubercular Agents; Mycobacterium tuberculosis; Microbial Sensitivity Tests; Chalcone; zvířata; antituberkulotika; Mice; mikrobiální testy citlivosti; Mycobacterium Infections; mykobakteriózy; chalkon