5-ročné skúsenosti s transvitreálnou extrakciou subretinálnych neovaskulárnych membrán - Strmeň, Peter; Vavrová, K; Hasa, Jaroslav; Krásnik, Vladimír (Česká a slovenská oftalmologie, 1998)
Od júna 1992 do novembra 1997 sme na I. očnej klinike FN a LF UK v Bratislave odstránili subretinálnu neovaskulárnu membránu (SNM) u 15 pacientov vo veku do 57 - 72 rokov. U 13 bola membrána spôsobená vekom podmienenou degenera¬ ciou ihakuly, u jednej pacientky pravdepodobne chorioiditídou neznámej etiológie a u jednej pacientky asi kombináciou vekom podmienených a myopických zmien. U troch pacientov bola prítomná len SNM, u ostatných aj subretinálne krvácania, odlúpenie sietnice alebo hemoftalmus. Predoperačná zraková ostrosť bola svetlocit -1/50. Po extrakcii membrány sa sietnica tampónovala na 10 očiach silikonovým olejom a na 4 očiach expanzným plynom. Jedna operácia sa pre veľmi intenzívne peroperačné krvácanie predčasne ukončila. Pacientov sledujeme 2 52 mesiacov. V tomto období sa u deviatich z nich uskutočnilo 12 dalších operácií. Tri oči majú výslednú zrakovú ostrosť 0, štyri oči pohyb ruky pred okom, 6 očí do 1/50 a dve oči do 5/50. Dve oči atrofujú. Na jednom oku je totálna amócia sietnice. Tri oči sú pre PVR vyplnené silikonovým olejom, dve z nich pravdepodobne natrvalo. Na 9 očiach je v oblasti makuly atrofía pigmentového epitelu a v dvoch očiach aj subretinálna fibróza.
Keywords: Eye Diseases; membrány; Neovascularization, Pathologic; patologická angiogeneze; oční nemoci; lidé; Membranes; Humans