Naše zkušenosti s léčbou některých cévních afekcí Leksellovým gama nožem - Pilbauer, Jiří; Hejduková, Iveta; Pašta, Jiří; Pochop, Pavel; Vladyka, Vilibald; Liščák, Roman; Šimonová, Gabriela (Česká a slovenská oftalmologie, 1998)
Uplatnění radiochirurgické léčby je v oftalmologii novým a ne zcela běžným postupem. Existence 80 pracovišť ve světě s více než 15 000 odléčenými pacienty Hikačni skupiny léčby Leksellovým bude v budoucnu stále širší. Nejpočetnější indikační skupiny léčby Leksellovým gama nožem (LGK) celosvětově představují cévní malformace (44 %), benigní nádory (33 %) a maligní nádory (22 %). Mezi další skupiny patří mimo jiné funkční poruchy a metastatické procesy [15].
Keywords: oční nemoci; nádory oka; von Hippelova-Lindauova nemoc; Vascular Surgical Procedures; von Hippel-Lindau Disease; radiochirurgie; Blood Vessels; lidé; Radiosurgery; cévy; Eye Neoplasms; Sturge-Weber Syndrome; výkony cévní chirurgie; Eye Diseases; Sturgeův-Weberův syndrom; Humans