Systematický dlouhodobý screening skolióz - Blaha, Josef; Ettlerová, Eva (Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca, 1998)
V konkrétním regionu byl po dobu 14 let prakticky prováděn screening skolióz u dětí, jako primární při použití Adamsova testu a jako sekundární mechanickým skoliometrem. Byla zvolena hladina záchytu 5° asymetrie zad, odpovídající 17° podle Cobba na rtg-snímku. Ve třech růstových etapách bylo zachyceno celkem 603 dětí se skoliózou, z toho 382 děvčat a 221 chlapců. Největší záchyt byl v adolescentním období (71 %), nejvíce bylo zachyceno skolióz idiopatických (77 %). Při vyšetřování skoliometrem bylo dosaženo srovnatelných výsledků s technikou moiré (falešná pozitivita 5,2 %). Byly zachyceny deformity páteře na takové úrovni (převážně stupeň Ib), aby sledování a další terapie mohla být efektivní. Screening byl realizován s malými náklady na jedno vyšetřované dítě. Pozitivním efektem screeningu byl snížený výskyt těžších skolióz a s tím souviselo i snížení nákladů na léčení trupovou ortézou nebo operací.
Keywords: Equipment and Supplies; Primary Prevention; Child; lidé; Female; mužské pohlaví; Male; dítě; skolióza; zdravotnické prostředky; Scoliosis; ženské pohlaví; primární prevence; Humans