Objektivizace rozhodovacího procesu metodou AHP - Skalská, Hana; Dřízhal, Ivo; Hubková, Věra (Lékař a technika, 1998)
Příspěvek se věnuje stručnému vysvětlení metody vícekriteriálního rozhodování AHP (Analytic Hierarchy Process), podmínkám a možnostem jejího použití při řešení pro dva typy problémů s použitím softwarového produktu Expert Choice, který je na postupu AHP založen. První problém se týká výběru nejlepší varianty ze tří rozhodovacích možností při nákupu speciálního statistického softwaru pro výpočet síly testu a návrhu rozsahu vzorku (využití při plánování klinické nebo experimentální Studie). Výběr byl proveden pomoci kritérií (kvalitativní í kvantitativní povahy), jejichž preference přiřadil budoucí uživatel. Informace o vlastnostech posuzovaného softwaru v jednotlivých kritériích byla převzata zpřehledove, literárně zpracované studie. Analýza citlivosti umožnila sledovat robustnost řešení - ke změně pořadí mezi preferencemi došlo pouze při výrazném zvýšení váhypro možnost výpočtu sily testu v kontingenční tabulce. Z hlediska vytčeného cíle, nejširších možnosti použití, se Jeví jako nejvýhodnější programový systém PASS. Druhý typ úlohy řeší problém uspořádání většího počtu (více než 7 - 9) rozhodovacích možnosti Problém se vztahuje k porovnaní kvality péče o hospitalizované pacienty na různých klinikách pomoci řady kritériu Je navržen způsob doplnění výsledků získaných z dotazníkového průzkumiL Různá hlediska péče zjišťovaná dotazníkovou metodou u pacientů jsou shrnuta do jednoho ukazatele, podle kterého je možné kliniky seřadit data použitá v tomto příkladu jsou hypotetická.
Keywords: Technology; Decision Making; kvalita zdravotní péče; informační systémy; rozhodování; Information Systems; technologie; Quality of Health Care