Minimal-flow anestézia a jej ekonomický prínos - Kozák, Peter; Kolkus, M; Jacková, Jindra (Anesteziologie a neodkladná péče, 1998)
Autori v práci predkladajú svoje skúsenosti s minimal-flow anestéziou uskutočňovanou naprístroft Cato firmy Dräger. Vyzdvihujú jej ekonomický prínos v pporovnaní s klasickou anestéziou pri použití inhalačného anestetika izofluránu a halotánu. Túto techniku použili u 204 náhodne vybraných chorých (90 mužov a 114 žien) ASA 2-4 s telesnou hmotnosťou 50-110 kg a vekom 20-78 rokov. Pri použití minimal-flow anestézie zistili, že spotreba inhalačného anestetika sa zníži o 2,8 kyslíka 6,6krát a oxidu dusného 20 krát.
Keywords: dospělí; Anesthesia, Inhalation; Humans; anestetika inhalační; lidé středního věku; lidé; miniaturizace; Miniaturization; mužské pohlaví; Anesthetics, Inhalation; Female; Male; Middle Aged; Adult; ženské pohlaví; inhalační anestezie